Top tools voor tekstschrijvers

Het schrijven van een pakkende tekst kan soms een hele klus zijn. Zit je te ploeteren achter je laptop en loopt je verhaal voor geen meter? Roep de hulp in van een paar handige websites en je writer’s block verdwijnt als sneeuw voor de zon. SchrijfExpress zet de beste tools voor tekstschrijvers op een rij.

Ander woord

Als je telkens hetzelfde woord gebruikt in je tekst, wordt dat op een gegeven moment irritant voor de lezer. Gebruik daarom af en toe een variatie. Een synoniem dus. Op internet zijn verschillende sites te vinden die je hiermee kunnen helpen. Wij gebruiken meestal synoniemen.net omdat deze overzichtelijk en makkelijk in gebruik is: vul het woord in waarvoor je een alternatief zoekt, en je krijgt direct een rijtje synoniemen te zien.

Even checken

Ook onmisbaar voor een goede tekstschrijver: de woordenlijst van Taalunie. Op deze site check je eenvoudig de woorden waarvan je niet zeker weet hoe je ze spelt. Want is het nou ‘usb stick’, ‘USB stick’ of ‘USB-stick’, schrijf je langetermijnplanning aan elkaar of los, en moet ‘oosterse keuken’ met een hoofdletter O of niet? Bij twijfel even controleren, want een foutloze tekst komt gewoon professioneler over.

Liken, likete, geliket

De Nederlandse taal zit vol met Engelse begrippen. We liken wat af op Facebook, levelen graag met onze collega’s en cancelen geregeld onze afspraken. Maar hoe vervoeg je deze werkwoorden eigenlijk? Wat is de verleden tijd van uploaden, en is het geliked of geliket? Ga vooral niet zelf wat verzinnen, maar check het op een betrouwbare site. Favoriet bij SchrijfExpress: Onze Taal, die heeft een uitgebreid overzicht op alfabet.

Inspiratie

Geen idee waar je over moet bloggen? Blog topic generators als Hubspot en Portent zijn top tools voor tekstschrijvers zonder inspiratie. Deze sites verzinnen in een simpele muisklik een aantal blogtitels voor je. Vul een of meerdere keywords in en je krijgt de ideeën gewoon in je schoot geworpen. Hubspot en Portent zijn wel Engelstalige sites, maar een goed idee is natuurlijk universeel.

Zonder afleiding

Je wil wel schrijven, maar er komt steeds iets tussendoor, zoals een appje of Facebookbericht. En als je dan toch even online bent, dan check je meteen maar even de headlines van het nieuws en buienradar. Wil jij echt even doorwerken zonder afleiding, dan is Cold Turkey Writer iets voor jou. Dit schrijfprogramma blokkeert internet totdat je een bepaald aantal woorden hebt getypt of totdat de vooraf ingestelde tijd voorbij is. Dat schiet lekker op!

Meer schrijftips nodig? Bij SchrijfExpress helpen we je graag.

Save