Webteksten schrijven voor dummies

Stel, je hebt nog niet zoveel schrijfervaring, maar je wil zelf een stukje schrijven voor je website. Een blogartikel bijvoorbeeld, of een tekst voor de landingspagina. Waar moet je dan rekening mee houden? SchrijfExpress geeft tips.

U of je?
Beslis van te voren hoe je je doelgroep aanspreekt. Werk je met ‘u’ of met ‘je’? Houd er rekening mee dat vousvoyeren (u zeggen) nogal officieel klinkt en daardoor de nodige afstand tot de lezer schept. Tip: leef je in in de doelgroep. Als jij als klant op jouw site terecht zou komen, waar zou jij je dan prettig bij voelen? Heb je eenmaal een keuze gemaakt, voer die dan consequent door. Niets zo storend als een tekst waarin ‘u’ en ‘jij’ worden afgewisseld.

Schrijf actief
Op veel websites zie je zinnen die in de passieve vorm geschreven zijn, zoals: ‘Het artikel zou gebruikt kunnen worden voor diverse doeleinden’. Dit haalt de vaart uit de tekst, waardoor het minder lekker leest. Tip: schrijf zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd en houd het kort. ‘Het artikel is geschikt voor diverse doeleinden’ klinkt al een stuk beter.

Schreeuw niet
Natuurlijk is het verleidelijk: met hoofdletters je bezoekers aansporen om iets te kopen, te doen of te laten. KLIK HIER of KOOP NU komen echter nogal schreeuwerig en opdringerig over. Hetzelfde geldt voor uitroeptekens!!! Bewaar deze leestekens vooral voor hele speciale gevallen en schrijf gewoon met kleine letters.

Het oog wil ook wat
Een website leest anders dan een krantenartikel of boek. Omdat de meeste bezoekers haast hebben, zijn ze niet van plan om lange tekstblokken te lezen. Zorg er daarom voor dat je je teksten opdeelt in korte, overzichtelijke stukken. Tips:

  • Maak korte alinea’s en voorzie ze van een koptekst;
  • Zorg voor witregels tussen de alinea’s;
  • Voeg waar mogelijk opsommingslijstjes in (zoals deze);
  • Zorg voor een duidelijke titel;
  • Maak je teksten bij voorkeur niet langer dan 300 tot 500 woorden per pagina.

Meer tips nodig? Lees ‘Eerste Hulp Bij Bloggen’.

Succes!