ChatGPT als gratis tekstschrijver: dit zijn de voor- en nadelen

ChatGPT als gratis tekstschrijver: dit zijn de voor- en nadelen

Natuurlijk lag ik wakker van ChatGPT. Als copywriter zit je niet te wachten op een programma dat -gratis en voor niets- binnen enkele seconden “uitstekende teksten” op het scherm van je klant tovert. Maar toen ik me eenmaal in de nieuwe chatbot had verdiept, sliep ik een stuk rustiger.

Ja, ChatGPT is een bijzonder handige uitvinding. Maar er zijn voordelen en nadelen aan het werken met deze gratis tekstschrijver. In dit (zelfgeschreven!) artikel zet ik ze voor je op een rij.

De voordelen van ChatGPT als tekstschrijver

  • ChatGPT is snel. Als je binnen enkele minuten een blogartikel of andere tekst wil hebben, is het programma ideaal.
  • ChatGPT is inspirerend. Voor mensen die niet goed weten hoe je een artikel of brief begint, is deze tool echt een uitkomst. Geef bijvoorbeeld de opdracht “schrijf een sollicitatiebrief voor de functie van secretaresse bij een huisartsenpraktijk. De sollicitant is een vrouw van 25 met veel ervaring”, en binnen een minuut heb je een prima basisdocument dat je alleen nog maar hoeft te finetunen. Ook voor schrijvers met een writer’s block kan dit een fijn duwtje in de rug zijn.
  • ChatGPT weet veel. Of het nu gaat over chemische elementen of over de verzorging van een dwergkonijn; het programma kan echt overal iets over schrijven. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk. Voer een opdracht in, leun achterover en klaar is je tekst.

So far, so good, zou je zeggen. Maar er zitten wat addertjes onder het gras…

De nadelen van ChatGPT als tekstschrijver

  • ChatGPT is niet betrouwbaar. Het verzint soms dingen. Zo liet ik het programma iets schrijven over tekstbureau SchrijfExpress. Ik kreeg een tekst voorgeschoteld over een bedrijf dat “werkt met een team van ervaren tekstschrijvers en copywriters die elk hun eigen expertise hebben.” Klopt niet, tenzij je me, myself & I als drie personen rekent; SchrijfExpress is een eenmanszaak.
  • ChatGPT noemt (nog) geen bronnen. Je weet daardoor niet wat er precies verzonnen is en welke info wel betrouwbaar is. Bovendien schendt het programma daarmee op grote schaal het auteursrecht. Lastig.
  • De kwaliteit is mwah. Ik sta nog niet te juichen als het gaat om de kwaliteit van de teksten die ChatGPT uit zijn mouw schudt. De toon is vrij vlak en algemeen. En toen ik het programma vroeg om de korte tekst over chemische elementen te herschrijven in taalniveau B1, stonden er nog steeds moeilijke woorden in. ChatGPT had alleen de zinnen wat korter gemaakt.
  • ChatGPT begrijpt je niet altijd. Het is een vak apart om goed te communiceren met deze tool. Na het lezen van de tekst over SchrijfExpress typte ik: Kun je dit stuk herschrijven: SchrijfExpress is een eenmanszaak. Waarop ChatGPT antwoordde: Ja, ik kan dit stuk herschrijven. Hieronder vind je een alternatieve formulering: SchrijfExpress wordt gerund als een eenmanszaak. Blijkbaar werd mijn vraag opgevat als een nieuw commando, namelijk: herschrijf het zinnetje achter de dubbele punt. Je moet dus zeer nauwkeurig je opdracht formuleren om tot het gewenste resultaat te komen. Er zijn inmiddels mensen die zich hierin specialiseren. Prompt engineers worden ze genoemd. Interessante ontwikkeling. Ik houd het in mijn achterhoofd voor de volgende ronde van het STAP-budget. 😉

ChatGPT: wel of niet gebruiken als gratis copywriter?

Voorlopig gebruik ik ChatGPT niet om teksten te schrijven. Ik ben behoorlijk perfectionistisch en kan slecht dingen uit handen geven. Ik zou dus alle feitjes voor de zekerheid checken op internet. En waarschijnlijk (ik ken mezelf) het hele stuk herschrijven in een betere stijl. Al met al kost dat meer tijd dan wanneer ik het artikel gewoon zelf schrijf.

Waar ik wel het nut van inzie: ChatGPT gebruiken als inspiratiebron. Bijvoorbeeld als ik niet meer weet hoe ik verder moet. Of als ik een andere invalshoek voor een artikel zoek. De chatbot kan je op ideeën brengen, waardoor je sneller weer in een flow komt.

Maar de ontwikkelingen gaan snel. Als de nieuwe versie van ChatGPT (of een van zijn concurrenten) uitkomt, liggen de zaken misschien weer heel anders. Tot die tijd is ChatGPT vooral een leuke gadget die je beslist eens moet uitproberen.

Zou jij ChatGPT gebruiken als gratis tekstschrijver?

 Image by pch.vector on Freepik